Kakaová roláda – nadýchané nebe
Med má své nezastupitelné místo i při pečení a vaření. Do té doby, než se v Evropě začal používat třtinový a řepný cukr, kuchařky sladili pouze medem.
Ingredience:
- 4 vejce
- 3 lžíce medu Medokomerc
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
Náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3 snítky máty
- lžička moučkového cukru
- 200 g malin
Postup:
Den předem ohřejte smetanu, dejte do ní snítky máty, nechte ji vychladnout a dejte do lednice důkladně vychladit.
Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky oddělte od žloutků, k vaječným bílkům přidejte špetku soli, citrónovou šťávu a ušlehejte sníh. Do houstnoucího sněhu zašlehejte med, pak opatrně vmíchejte vidličkou rozšlehané žloutky, kakaový prášek prosátý s práškem do pečiva a moukou.
Plech vyložte pečícím papírem potřený máslem a posypaný moukou.
Těsto vlijte a stejnoměrně rozetřete.
Pečte cca 10 minut. Pak vyjměte plech, zakryjte ho vlhkou utěrkou, srolujte a nechte vychladnout. Smetanu a moučkový cukr ušlehejte na hustou šlehačku. Roládu opatrně rozbalte, potřete šlehačkou, posypte částí malin a zarolujte, střapaté konce zarovnejte a odkrojky rozdrobte.
Povrch potřeme zbylou šlehačkou posypte piškotovými drobečky, ozdobte zbylými malinami a dejte ji dobře vychladit do lednice. Pak ji nakrájejte na dílky.