Kvalita našeho medu
Již od roku 1993 se pro vás snažíme vybírat jen ten nejlepší med. Aby jsme mohli zajistit vysokou kvalitu vykupujeme med přímo od včelařů nejen z Česka, ale i z Evropy a Jižní Ameriky.
Kvalita medu
Med je čistě přírodní produkt a proto se ho snažíme zpracovávat co nejšetrněji – tak aby si uchoval vše cenné, co z přírody a od včel získal. Tomu také podřizujeme celý výrobní proces, začínající správným skladováním v suchých a chladných skladech, přes šetrné rozehřívání do tekutého stavu, vyčištění od mechanických nečistot, sjednocení barvy, vůně a chuti dle našich náročných standardů, končíc u samotného balení do spotřebitelských obalů, ve kterých se pak – vždy čerstvý med – dostane až k vám na stůl.
Kvalitu medu je možné posuzovat z několika hledisek:
- organoleptické vlastnosti (barva, vůně a chuť medu)
Pro spotřebitele patří mezi nejdůležitější kvalitativní parametr chuť. Zde se dá bez nadsázky říci, že žádná jiná přírodní potravina nemá takovou škálu různých chutí, jakou mají medy. Vždy se jedná o produkt, jehož základem je nektar květů a rostlin, které sbírají včely v rozmanité přírodě. Jaká je rozmanitost přírody, taková je rozmanitost druhů medů. U spotřebitelů jsou ceněny medy jednodruhové, které vynikají hlavně svou specifickou chutí. Jsou to medy akátové, lipové, řepkové, jedlové, kaštanové, smrkové vřesové, eukalyptové, vitexové, pohankové, fenyklové, slunečnicové, jetelové, pomerančové, levandulové, manukové, kávové a mnoho a mnoho dalších. Většina z těchto medů se v České republice ani nevyskytuje. My nakupujeme a zpracováváme čistě české medy, nebo takové druhy medů, které jsou chuťově totožné nebo velmi podobné nakupovaným českým medům. Barva medu je dána barvou nektaru, který se nachází v květech rostlin. U květových medů jsou odstíny světlejší, u lesních pak spíše tmavší. Barva lesních medů je způsobená barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Vůně medu je závislá hlavně na stáří medu a postupně vůně medu slábne. Důležité je proto dobře uzavírat obaly, v kterých je med uskladněn. - fyzikálně-chemické vlastnosti (obsah vody, enzymů a HMF v medu, kyselost medu, krystalizace medu, apod.)
Analýzy fyzikálně-chemických vlastností medů slouží ke kontrole, zda bylo s medem šetrně nakládáno od jeho vytočení u včelaře, přes uskladnění, zpracování až po jeho dodání do obchodní sítě. V medech se kontroluje obsah vody, obsah enzymů, obsah HMF a další fyzikálně-chemické parametry, jako je např. vodivost medu, kyselost a obsah jednotlivých jednoduchých cukrů. Všechny analýzy mají za úkol kontrolovat, zda je nakupovaný med skutečně kvalitní a tedy vhodný pro naši výrobu. - mikrobiologické vlastnosti (obsah kvasinek, spor apod.)
Mikrobiologie v medech kontroluje, zda nakupujeme med zralý. Takový med má samokonzervační vlastnosti a nedovolí jakémukoliv ohrožení medu kvasinkami a mikroorganismy, které se nacházejí všude kolem nás. Naopak med obsahuje peroxid vodíku, který má významné antimikrobiální účinky.
Dalším, pro spotřebitele důležitým kvalitativním parametrem je krystalizace medu. Prodejnost zkrystalizovaného výrobku klesá na nulu, proto se snažíme, aby naše výrobky vydržely co nejdéle tekuté. Toho se dá dosáhnout vhodným složením medu. Za tím účelem dovážíme medy s přirozeně vyšším obsahem fruktózy. Takové medy krystalizují velmi dlouho, nebo nekrystalizují vůbec. Mícháním českých medů s těmito medy dosáhneme oddálení krystalizace hotového výrobku.
Velká pozornost je také zaměřena na kontrolu přítomnosti antibiotik. V medu jsou antibiotika zcela zakázána a moderní laboratorní přístroje dokážou v medu odhalit i tak nízké hodnoty antibiotik, které jsou 100 x menší, jak povolené hodnoty antibiotik v jiných potravinách veterinárního původu (maso, mléko, vejce, apod.). Dá se tak bez nadsázky říci, že balené medy nejenže neobsahují antibiotika, ale svým složením a vlastnostmi se dají považovat za určitou formu léku.
Naše společnost provádí třístupňovou kontrolu medů
- V prvním stupni se kontrolují nakupované surové medy od našich dodavatelů. Medy nakupujeme od prověřených včelařů, kde je kvalita medu při každé dodávce kontrolována. Našimi nejdůležitějšími dodavateli medů jsou v Evropě vedle hlavně českých včelařů také včelaři ze Slovenska, Bulharska, Ukrajiny nebo Španělska. Ze světa to jsou včelaři z Čile, Uruguaye nebo Argentiny. Při dodání všechny tyto medy kontrolujeme na fyzikálně-chemické parametry, na anbiotika a na falšování medu. Tato kontrola probíhá ve specializovaných laboratořích v Německu, které jsou zaměřeny přímo na kontrolu medu.
- Ve druhém stupni kontroly probíhá kontrola zpracovaného medu ještě před jeho balením. Surový med je nejprve šetrně ztekucen a smíchán s několika druhy medu, abychom dostali směs medů o přibližně stejné barvě, chuti a vůni, která nejvíce vyhovuje našim spotřebitelům. Takto připravené směsi medů jsou potom šetrně ztekuceny, odpěněny, ochlazeny a uloženy do zásobních tanků, ze kterých pak probíhá finální balení medu do spotřebitelských obalů. Tímto způsobem kontrolujeme, zda bylo s medem během zpracování zacházeno šetrně – průběžně odebíráme vzorky a kontrolujeme je ihned v naší laboratoři.
- Ve třetím stupni probíhá kontrola už hotových výrobků, které byly naplněny na plně automatické balicí lince. Medy tak nejsou nikde nadměrně tepelně namáhány, v medech je tak zachován co nejvyšší obsah vitamínů, enzymů a aminokyselin. Tato poslední výstupní kontrola probíhá rovněž v zahraničních laboratořích, které jsou zaměřeny právě na kontrolu medů (QSI, Intertek, Applica, apod.).
Výhoda balených medů MEDOKOMERC v obchodech
- Vždy se jedná o medy třístupňově kontrolované laboratořemi, které zaručují jejich vysokou kvalitu fyzikálně-chemickou i mikrobiologickou.
- Jedná se o medy vyrovnané barvy, chutě a vůně, která je u místních včelařů během roku velmi proměnná a ne vždy pro zákazníka vyhovující. Nákupem medů s naší značkou v obchodě máte záruku, že pořídíte stejný výrobek, který jste již dříve nakoupili a který vám vyhovuje, jak po stránce chuti, tak např. vůně a barvy.
- Medy jsou vzorně čisté a bez pěny. U našich medů se vám nemůže stát, že uvnitř najdete úlomky vosku, části včel, mechanické nečistoty, pěnu apod.
- V balených medech MEDOKOMERC, prodávaných v rámci obchodní sítě jsou, díky nejmodernější technologii a čisté výrobě, odstraněny budoucí krystalizační jádra. Tyto medy vám, na rozdíl od medů, koupených přímo od včelařů, vydrží déle tekuté, a to až po dobu cca 6 měsíců od data výroby.
Kvalitu našich medů potvrzují i tyto certifikáty
Díky dlouhodobé kvalitě našich výrobků jsme obdrželi již celou řadu certifikátů kvality, které si každoročně pravidelně obnovujeme.