Pečená srnčí kýta na medu
Med a zvěřina jdou báječně k sobě. Nevěříte? Přesvědčíme vás.
Ingredience:
- Cca 1 kg srnčí kýty
- 50 g másla
- 80 g medu Medokomerc
- 30 g čerstvého oloupaného zázvoru
- 2 středně velké cibule
- 200 ml suchého bílého vína
- 2–3 navinulejší jablka
- 50 g jader vlašských vyloupaných ořechů
- 1 citrón
- čerstvě podrcený pepř
- sůl
- na zahuštění, 1–2 lžičky hladké mouky
- lžíce másla
Postup:
Kýtu odblaníme, omotáme nití, aby si podržela tvar válečku. Maso osolíme, opepříme opečeme za všech stran na olejem potřené pánvi a položíme do zapékací mísy.
Na pánvi rozpustíme větší část másla, zpěníme na něm drobně nakrájený zázvor a na měsíčky nakrájenou cibuli,přidáme větší část medu, prohřejeme, zalijeme polovinou vína a nalijeme přes maso, podlijeme zbylým vínem, zakryjeme poklicí a zvolna upečeme do měkka (podle potřeby podléváme).
Maso vyjmeme, šťávu přecedíme. Z másla a hladké mouky uděláme kuličku, přidáme ji do šťávy, povaříme, podle chuti dochutíme a vrátíme maso.
Na pánvi na zbylém másle rozpustíme med, přidáme jádra ořechů, oloupaná na měsíčky nakrájená jablka, citrónovou šťávu, krátce je opečeme a nasypeme k masu, společně velmi krátce prohřejeme.
Podáváme s různě upravenými brambory, nebo i jinou přílohou.