Medové velikonoční jidáše
Toto sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem by se mělo upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.
Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení. Zavinutý tvar jidášů spolu s medem, kterým se ještě horké po vytažení z trouby potírají, symbolizují plodnost a hojnost – tradiční charakteristiky jara.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g medu Medokomerc
- 1 vanilkový cukr
- 30 g droždí
- 1 žloutek
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 120 g rozpuštěného másla nebo sádla
- 2 lžíce hnědého rumu
- citronová kůra
- 1 hrst rozinek (nejlépe předem namočených v rumu)
- 1 bílek na potření
Postup:
1. Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr.
Přilijeme polovinu mléka a promícháme.
Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Když je kvásek hotový, přidáme zbylé vlažné mléko smíchané s lučním medem, rumem, žloutkem, rozinkami a vše promícháme, přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (přibližně 10 minut).
Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15–20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale po upečení je ihned po vyndání potřeme lučním medem.