Medovníkové kuličky
Ochutnejte dřív, než se všechny rozkutálejí
Vánoce se kvapem blíží a mnoha domovy už to voní, už se ochutnává a také schovává před nenechavými prsty všech generacíJ. Abyste ukojili rozjitřené chuťové pohárky, můžete rodinu překvapit rychlými medovníkovými kuličkami, které jim chuťově připomenou oblíbený dort. A jednou z ingrediencí bude, jak už název napovídá, med.
Medovníkové kuličky hravě připravíte za hodinku. Tento recept je na cca 20 porcí.
Potřebujete:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 200 g cukr moučky
- 60g másla
- 2 lžičky jedlé sody
Na krém:
- 250 g másla
- 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka
Jak na to:
Do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med. Pokud má tužší konzistenci, stačí ho prohřát ve vodní lázni do 60 °C. Přidejte vejce a cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí. Mouku smíchejte s jedlou sodou, nasypte do misky a vyhněťte těsto. To pak rozválejte na pečícím papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy). Pečte je asi 10 minut na 180 °C a pak nechte vychladnout.
Nyní přijde čas na přípravu krému. Kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem. Žádná věda. Až vám vychladne těsto, rozdrťte ho či rozmixujte na malé drobečky. Asi dvě hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a promíchejte. Pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice.
Ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylých drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy. Kuličky ideálně vkládejte do papírových košíčků a šup zpátky do lednice. Vzhledem k tomu, jak jsou dobré, tak je do Vánoc asi neuchráníte, ale nic vám nebrání je pak udělat znovu