Banana bread
Kdo by neznal situaci, kdy mu zůstane pár banánů s tak černou slupkou a měkkým tělem, že už je nikdo nechce konzumovat.? Tak přeci je nevyhodíte? Máme pro vás bezvadný recept na banánový chléb aneb "banana bread", který si jednak totálně zamilujete, ale hlavně v něm všechny měkké banány hezky využijete. ??
INGREDIENCE: (na formu pro banana bread, na plech zdvojnásobte porci)
• 90 g másla, pokojové teploty • 2 lžíce medu • 1 vejce • 3 malé / 2 veliké banány • 1/4 lžičky soli • 1 lžička kypřícího prášku • 190 ml mléka • 1 čajová lžička vanilkového extraktu • 220 g hladké mouky • 1/2 muškátového oříšku (není nutné)
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do větší mísy si odvážíme máslo. Je nejlepší, když je pokojové teploty. Přidáme do něj med a smícháme. Poté si vidličkou rozmačkáme banány a přidáme je do pěny. Dále přidáme celá vejce, sůl, kypřící prášek, mléko a vanilkový extrakt a prošleháme. Nakonec přidáme hladkou mouku a nastrouhaný muškátový oříšek a zapracujeme. Formu na banana bread si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Kdo nemá tuto formu, zvolí pekáček či plech, ale v tom případě zdvojnásobte dávky. Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté do něj píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, tak ho vyndáme. Pokud ano, necháme ještě pár minut a proces opakujeme. Banana bread necháme vychladnout. TIP NA SERVÍROVÁNÍ:?? Banánový chlebíček nakrájíme na cca 1 cm velké plátky. Položíme do toustovače, kontaktního grilu nebo na suchou pánev a opečeme z obou stran, aby byl křupavý. Položíme ho na talířek, položíme na něj plátky banánu a polijeme medem.?