Domácí medovo-ořechové müsli tyčinky
Recept na zdravé mlsání
Specifická chuť ořechů se výborně kombinuje se sladkostí medu, a proto pro vás máme jednoduchý návod, jak propojit právě med s ořechy a vyrobit si vlastní jednoduché müsli tyčinky. Díky domácí výrobě budete mít jistotu, že v nich jsou opravdu jen samé zdravé věci. Kromě medu a vlašských (či jakýchkoliv jiných) ořechů budete totiž potřebovat už jen vločky, sušené ovoce a sůl.
Ingredience:
- 100 g tekutého medu Medokomerc
- 180 g oříšků a semínek
- 180 g ovesných vloček
- 180 g sušeného ovoce
- 30 g hladké mouky
- Trochu soli
Postup:
Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je předem (klidně přes noc) nabobtnat do vody, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte, a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou.
Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete buď přidat trošku másla nebo vyloženě na sucho. Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly!
Vlašské ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli.
Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů.
Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte si ho předem v horké lázni do max. 60 °C, ale pak počkejte, až trochu zchladne, protože výsledek je ideální ručně promíchat ručně.
Nyní je třeba medovo-vločko-ořechové těsto pevně vtěsnat do menšího pekáčku vystlaného pečícím papírem, a následně ve stále předehřáté troubě péct cca. 25 minut.
Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky. Přejeme dobrou chuť.