Přivoňte, ochutnejte, zamilujte se!
Dlouho přetrvávající aroma. Barva červenohnědá s lesklým povrchem. Chuť sladová, pikantně kořeněná a s příjemně kyselou složkou. Už se vám v ústech sbíhají sliny, aniž byste věděli, o čem je vlastně řeč?
To je dobře. Ale pokud se domníváte, že takto krásně vyhlíží, božsky chutná a skvěle voní nějaký luxusní likér, mýlíte se. Uvedený popis – i když poněkud sommeliérskou řečí - vystihuje podstatu potraviny, kterou zná každé malé dítě. Řeč je totiž o medu, konkrétně o medu smrkovém.
Smrková není jenom šiška
Aroma připomínající sirup ze špiček větví smrku, pryskyřici, bylinné bonbony, bylinný čaj, praženou kávu, sušené ovoce a kávové bonbóny. Mnohé z těchto chutí může mlsný jazýček ve smrkovém medu objevit. Co se týče senzorických vlastností, čistý smrkový med díky své lahodnosti prostě patří mezi absolutní světovou špičku. Lepší medy v Evropě jsou už jen medy vřesové a jedlové, které se ale bohužel v Česku nevyskytují. „V uplynulých letech jsme díky příznivé snůšce medovicových medů v několika málo lokalitách Česka a Moravy mimo jiné nakoupili jednodruhový medovicový smrkový med, který je velmi žádaný i mezi našimi zahraničními odběrateli,“ říká náš pan ředitel Špaček.
Díky zavedenému systému sledovatelnosti nakoupených medů lze při kontrole těchto medů ve skladu určit, ze které oblasti jsou v daném roce medy nejchutnější. „Senzoricky nejlepší smrkové medy v roce 2017 pocházejí z Vlašimské pahorkatiny a částečně i Křemešnické vrchoviny. Jedná se o čistou českou přírodu ležící uprostřed hlubokých smrkových lesů, které nejsou zasaženy žádnými exhalacemi. Právě z těchto oblastí v letošním roce pocházejí nejlahodnější medy, které v tomto roce čeští včelaři vyprodukovali,“ přibližuje tajemství původu skvělého medu Milan Špaček.