Blog > Honey facts
Každý med má svůj „otisk prstu“
Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance. Součástí mapování medů je i Česko. První, kdo u nás novou metodu analýzy medů používá, je firma Medokomerc.
Myslíme na klima! Energii na zpracování medu bereme i ze slunce, a ročně tak ušetříme desítky tisíc kilogramů uhlíku
Už v listopadu roku 2023 jsme zkolaudovali fotovoltaickou elektrárnu na naší budově v Čestíně. Podle simulovaných odhadů jsme díky ní schopni snížit naší roční uhlíkovou stopu až o 97 180 kilogramů. V našem oboru jsme tak překonali vypočtený průměr, a vykročili tak na cestu k vyšší udržitelnosti. Chápeme totiž, že o prostředí kolem nás se musíme starat, což jistě ocení nejen naši zákazníci, ale i včely, bez kterých by náš obor neexistoval.
Jak se vyhnout nekvalitnímu medu
**Jak se v obchodech vyhnout nekvalitnímu medu? **<br> Ačkoliv nad kvalitou produktů v českých obchodech dohlíží řada zákonů, vyhlášek a kontrolních orgánů, je u některých produktů velmi těžké odhalit méně poctivé výrobce či dodavatele. To se týká například medu, neboť vzhledem k jeho komplexnímu složení je těžké odhalit podvod. Med byl přitom předmětem falšování už od starověku. A ačkoliv existují stále novější a lepší metody odhalování nepoctivého medu, je to většinou problém pomalé či neochotné legislativy, která je o několik kroků pozadu. Kvalitní testování medu je také drahé a časově náročné. Evropská unie však nyní stále více řeší problém nekvalitních dovozů do Evropy například Číny, Turecka a dalších zemí. Nepoctiví dovozci pak kazí jméno těm odpovědným. Co má tedy obsahovat kvalitní med a podle čeho se můžete v obchodě orientovat? <br>
Blending honey
Many people ask us why a jar of honey says "honey from Argentina, Bulgaria, Cuba, Mexico, Moldova, Romania, Serbia, Spain, Ukraine, Uruguay, Tanzania" and others. What does this actually mean? Why are there so many different honeys in one jar? Is this a scam? The answers to these questions can be found in the text:
Med jako přírodní zázrak mnoha barev, chutí a vůní
Med je úžasná superpotravina. Pilné včely ho vyrábějí ve svém trávicím traktu po sbírání nektaru z květů nebo medovice. Díky medovým váčkům může včela nasátý nektar či medovici přenést do úlu, kde se následně o obsah starají další včely: tekutinu odpařují, zahušťují a obohacují ji látkami z vlastního těla. Včela dělnice po vyprázdnění medového váčku chvíli odpočívá, čistí si oči a tykadla, a pak se znovu vydává pro nektar. Takový výlet podnikne za den až šestnáctkrát. Výsledkem je blahodárná zlatá tekutina plná vitamínů, minerálů, enzymů a aminokyselin.
6 častých zdravotních problémů a jejich medové řešení!
Med je skvělý pomocník pro zachování si skvělé zdravotního stavu. Zde je 6 častých problémů, které lze vyřešit pomocí medu.
Co jste nevěděli o medu a včelách?
Med je jedním z největších darů přírody. Všichni si ho dáváme do čaje, když jsme nachlazení. Nicméně věděli jste, že slouží i ke zkrášlení?
5 největších mýtů o medu
Většina z nás při léčbě prvních náznaků rýmy sáhne po zázvorovém čaji s medem, ale možná už jste slyšeli, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. O medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je?